середа, 9 січня 2019 р.

Як правильно привчати дитину до дисципліни

Результат пошуку зображень за запитом "як привчити дитину до дисципліни"

Як правильно привчати дитину до дисципліни
Діти зазвичай чинять опір спробам батьків привчити їх до дисципліни. Однак дисципліна надзвичайно важлива для дотримання в сім'ї спокійної атмосфери.
Проблема в тому, що багато батьків вважає: єдиний спосіб закликати дитину до дисципліни – нагримати на неї. Але є й чимало інших стратегій, які можна використовувати, щоб дисциплінувати дитину. Розгляньмо декотрі з них.
Не кричіть на дитину
Крик – поганий метод для дисциплінування дитини. Він може спрацювати перші декілька разів, але рано чи пізно, якщо ви занадто часто використовуєте цей метод, дитина не буде зосереджувати увагу на тому, що ви хочете донести,  й припинить вас слухати.
Звичайно, у деяких випадках крик – це єдиний спосіб закликати дитину до порядку, наприклад, у ситуаціях,  коли вона робить те, що може заподіяти їй фізичну шкоду, а ви перебуваєте від неї занадто далеко, щоб запобігти цьому. Намагайтеся якомога рідше переходити на крик, практикуйте ефективніші методи.
Демонструйте розчарування
Не зліться, натомість ліпше продемонструйте дитині, що ви розчаровані її поведінкою. Це сильніше вплине на неї, тому що діти дуже не люблять відчувати, що вони когось підвели. Коли ви розповідаєте дитині, що сталося, запитайте, як, на її думку, її поведінка вплинула на ситуацію й на вас особисто.
Якщо ви дасте дитині достатньо часу подумати про її дії,  є шанс, що в майбутньому вона, швидше за все, не буде погано поводитися (особливо якщо знає, що своєю поведінкою розчарувала вас).
Використовуйте метод «місця для неслухняних дітей»
Цей метод багато батьків вважає дієвим у вихованні дитини, особливо молодшого віку. Метод «місця для неслухняних дітей» працює так само, як і демонстрація дитині свого розчарування. Однак, щоб цей метод став звичним у вашій родині, потрібен час.
Ви можете поставити дитину в «куток для неслухняних дітей» або будь-яке інше місце, де вона повинна провести певний час (зазвичай по хвилині на кожен рік свого віку). Протягом цього часу дитина цілковито буде позбавлена вашої уваги й думатиме про те, як вона може вчинити по-іншому в подібних випадках. Якщо ви звертаєте на дитину увагу в цей час, вона зазвичай продовжує діяти по-своєму.
Покарання: за та проти
Використання покарань для дисциплінування дитини може бути корисним, проте найгірше, що ви можете зробити в разі їх застосування, – це карати дитину без причини. Ви повинні дати дитині змогу вчитися і змінюватися. Коли ж дитина виявляє погану поведінку, поясніть, якої поведінки ви від неї очікуєте і яке покарання чекає на неї наступного разу.
Якщо ще раз трапиться подібна ситуація – потрібно дотриматися слова й покарати дитину. Коли постійно попереджати дитину й не виконувати свої погрози, вона відчує, що їй може зійти з рук будь-яка поведінка. Це золоте правило дисциплінування.

Якщо ви привчаєте дитину до дисципліни, це не означає, що ви погані батьки. Навпаки, це засвідчує, що ви правильно виховуєте дитину. Ви не повинні бути кращим другом дитині, ваше завдання – навчити її відрізняти правильні вчинки від неправильних. Однак водночас вам потрібно стати для дитини людиною, якій вона довірятиме і до якої  звертатиметься по поради.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Новорічна компрозиція